HTML doboz

"Ez hazafias kötelességed!"

2014.07.14. 14:59 | Balogh Ebner Márton | Szólj hozzá!

Amit a háztartás nélkülözhet, az nélkülözhetetlen a győzelemhez!

 

Egy korábbi dolgozatomban, melyet itt találnak, a központilag irányított fogyasztással foglalkoztam. Mostani rövid bejegyzésemben egyetlen dokumentummal foglalkozom, ami ebből a dolgozatból kimaradt.

rongy1.jpg

A fenti kisnyomtatvány 1944-ben készült Budapesten, az Athenaeum nyomdában, Kocsis által. A nyomtatvány viszonylag nagy példányszámban készülhetett, - vagy legalábbis sok példányban maradt fenn, ugyanis az Országos Széchényi Könyvtár Kisnyomtatvány Tárán kívül - ahol hozzáférhető a dokumentum - több aukciós ház is árulja. Az eredeti példányom története merőben hétköznapi - egy könyvből került elő, amit annak idején könyvjelzőnek használtak.

A történettudomány szempontjából maga a nyomtatvány nem sok új információt szolgáltat, azonban a meglévő ismereteinket némileg megerősítheti, kibővítheti. Ehhez közlöm a hátoldalt, mely jól olvashatóan megmaradt.

rongy2.jpg

A szövegből kiderül, hogy már a nyilas hatalom-átvétel után készült a nyomtatvány, ugyanis a rongybegyűjtésre kijelölt idő november második felére esik, tehát maga a nyomtatvány nem lehet régebbi, mint 1944 októberi. Ami kétség kívül megállapítható a nyomtatványból, hogy a magyar gazdaság - és így a Honvédség is - súlyos anyaghiánnyal küszködött 1944 őszén. Azonban az a kritika erősen sarkos, hogy pusztán a nyersanyaghiányra vissza lehetne vezetni a Magyar Honvédség vereségét. Ha megvizsgáljuk a szövetséges hasonló tematikájú nyomtatványokat. A nyersanyag megtakarításra felszólító röplapok, plakátok ugyanis nem csak bombázásoknak kitett Angliában, de az Usában is gyakoriak voltak. A szövetséges propagandához lásd ezt a tanulmányt.

waste_helps.jpg

A hulladék segíti az ellenséget, takarékoskodj a nyersanyagokkal! Amerikai plakát 

A különbség a két hadviselő fél között, hogy míg az angolszász világ 1944-ben a biztos győzelemhez kérte - és várta - a lakosság erőfeszítéseit, addig ugyanezen év novemberében Magyarországon a "győzelem vagy halál" jelszó árnyékában folytatták a harcot a nyilasok Németország oldalán.

 

 

Címkék: gazdaság 1944 totális háború